Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Szemrevaló / Sehenswert

2018-09-27 07:52 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Sehenswert, azaz érdemes megnézni, állítja filmjeiről címében a fesztivál. Én továbbmegyek: szerintem kötelező. Ha másért nem, hát amiatt, hogy az idei osztrák, német és svájci alkotások tele vannak magyar vonatkozással.


Itt van rögtön a nyitófilm, az 56-os események endékás visszhangját megidéző Néma forradalom. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és a miskolci Cinefesten a zsűri különdíját elnyert mű igaz történet egy keletnémet osztályról, amely – Stasi ide vagy oda – hősiesen kiállt a magyar ügy mellett. Mert akkor még létezett szolidaritás. Igaz, a helyi Sztálinváros diákjai egy kacsának bizonyult sajtóhír kapcsán emelték fel, pontosabban némították el hangjukat, de az is a nyugati tudósítóknak köszönhető, hogy az otthoni propagandával szemben más tálalásban is értesülhettek a felkelésről. Mert akkor még nem volt fal Kelet-Berlin határán. Nevezzék akár antifasiszta védősáncnak (mint ott), akár határőrizeti célú ideiglenes kerítésnek (mint nálunk).


De nemcsak történelmi filmben bukkanhatunk magyar szálakra, hanem vígjátékban és drámában is. Az Anna Fucking Molnar egy sikeres és excentrikus színésznőről szól, aki rajtakapja élettársát, amint épp a színházi öltőzőben csalja meg egy fiatalabb kolleginával, és ez tönkreteszi az előadást, így nemcsak pasiját veszti el, de az állását is. A Zsarukban pedig – ahol egyébként a teljes társulat megkapta a Diagonale Színészdíját – nem a szereplők magyar származásúak, hanem a rendező, Stefan A. Lukacs, aki jelen lesz a film első vetítésén a Művész moziban.


Persze magyar vonatkozás alatt nemcsak azt értem, hogy hazai témák bukkannak fel a filmekben, hanem azt is, hogy a legtöbb alkotás itthon is fájóan aktuális. Vegyük például a Tranzit című történelmi drámát, amelyben szintén nem (köntör)falaznak, hanem a szemünkbe mondják, hogy az ismét egyre nagyobb teret hódító náci ideológia elől menekülni kell. Anna Seghers 1944-es regényének adaptációját ugyanis a rendező-forgatókönyvíró Christian Petzold kortárs környezetben ábrázolja. Kapunk még ugyanebben a témában egy osztrák drámát is Murer – egy per anatómiája címmel, amiben viszont a hatalom akar szemet hunyni a történelem eme sötét fejezete fölött. És hogy hogyan menekíthető meg egy tekintélyes politikus az ítélkezés elől, arra ugyebár idehaza is láthatunk néhány példát.


A legkézenfekvőbb módja az ilyen (történelem)hamisításoknak nem az eltusolás, hanem a megfelelő tálalás, mint ahogy azt már szabadságharcunk kapcsán említettem. Ugyanaz az esemény lehet forradalom vagy ellenforradalom, egyedül attól függ, honnan nézzük. Két film is van az idei felhozatalban, ami ezzel fogalkozik. A negyedik hatalmi ág címet viselő doksi az álhírekről és a bulvársajtó rágalmairól rántja le a leplet, bemutatva az újságírók küszködését és kiszolgáltatottságát, míg a Hitler Hollywoodja azt a manipulációt tárja elénk, ahogy a Harmadik Birodalom filmkészítői a közönség érzéseit ügyesen kihasználva elhintik a félelmet és a gyanakvást, a gyűlöletkeltés eszközévé alacsonyítva a filmipart. A Führer uralma alatt kereken ezer játékfilmet forgattak Németországban, és a nemzetiszocialista mozi kezdetben még egészen jól leplezte propagandasztikus szándékait. Azután amikor így is elérte célját, már leplezni se kellett.


Mondom még egyszer: ezeket a filmeket látni kell. Nemcsak nézni, látni. Hogy rányíljon a szemünk azokra a turpisságokra, amik könnyen megvezethetik az ártatlan nézőt. Ráadásul a legtöbb csak most látható, alig néhánynak van hazai forgalmazója: a Néma forradalom a Mozinet, a Tranzit a Vertigo, két csajos film, A nőkért és a Kékről álmodom pedig az ADS Service jóvoltából kerül a hazai mozikba. Ezekkel együtt azonban összesen 17 művet válogattak be az idei programba, amit megfejeltek egy rövidfilm-összeállítással. Köztük New York-i, müncheni, hesseni, saarbrückeni, gráci és solothurni fesztiváldíjasok és egy Oscar-jelölt alkotás. Úgyhogy szeptember 27. és október 7. között tessék szabaddá tenni az estéket, és irány a budapesti Művész, a debreceni vagy a pécsi Apolló, avagy a szegedi Belvárosi mozi. Ráadásul olyan vendégekkel lesz lehetőség találkozni mint a Néma forradalom és a 3o3 főszereplője, Tom Gramenz és Anton Spieker, vagy Lukacson kívül további rendezők: Adrian Goiginger (A lehetséges világok legjobbika), Dieter Fahrer (A negyedik hatalmi ág) és Markus Goller (Szimpli), illetve az operatőr Gabriel Lobos (Kékről álmodom).


Bár azt tartják, hogy a hetedik év a kapcsolatokban végzetes lehet, azért én bízom benne, hogy a német Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a svájci nagykövetség hetedik éve tartó magyarországi együttműködése töretlen marad, és jövőre sem maradunk jó németnyelvű filmek nélkül.

Wolf Géza 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok