Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

A jövő mozija

2018-09-08 02:48 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 1 szavazat

Házimozi, torrent, VOD – számtalan olyan módja van a filmnézésnek, amivel ki se kell mozdulni otthonról. Már 3D-s tévék is kaphatók, akár olyanok is, amik szemüveg nélkül kínálják a térhatás élményét. De vannak dolgok, amiket nem lehet überelni: az IMAX-et, a 4DX-et, vagy a legújabb csodát, a ScreenX-et.


Az első két betűszót aligha kell magyarázni, hisz az idén 20 éves hazai Cinema City már régóta élen jár az új technológiák meghonosításában. Éppen tíz éve nyitották meg első IMAX-mozijukat (az Image Maximum, azaz maximális képhatás rövidítéséből) az Aréna Plazában, majd öt évre rá a környezeti hatásokat (szelet, esőt, fény- és hanghatásokat) és legfőképp mozgást szimuláló 4DX-technológiát felvonultató termet a WestEndben. Most kevesebb mint két hetük volt arra, hogy a legújabb technikai vívmányt, a 270 fokos körpanorámát nyújtó ScreenX-et kiépítsék – a régióban elsőként. 


Az új technológia alapja az a szoftver, amely öt, egymással összekötött vetítő képét hangolja össze, periférikus látásunkat kiaknázva. A hatalmas szemközti vásznat ugyanis két még egyszer akkora oldalpanel egészíti ki, így ha jól helyezkedünk, úgy érezhetjük, hogy a történések kellős közepén vagyunk. Már amikor, mert egyelőre még az így készült filmeknek is csak töredék részében van valós háromoldali tartalom: a szárnyvásznak mindaddig nem aktiválódnak, amíg egy-egy nagyjelenet nem igényli a látótér kitágítását. Igaz, Hollywood még csak egy éve ismerkedik a rendszerrel, szóval van még benne tartalék. Úgyhogy a jelenlegi szerény kínálat (apáca meg őscápa – mintha egymásból rakták volna ki a címüket) remélhetőleg bővülni fog. Amit már most tudni, hogy az év vége felé jön a 270 fok minden melegségét kiaknázó Bohém rapszódia és a Cineworld MEG az Aquaworld koprodukciója, az Aquaman is ebben a formátumban.


Aki megnézi a bemutató videót, csupa távol-keleti krikszkrakszot láthat a képkockákon, a  technológiát ugyanis Dél-Koreában fejlesztették ki 2012-ben. Mára 13 országban, de leginkább Ázsiában találkozhatnak a nézők a kiterjesztett valósággal, a magyar mozi (ha csak egy nappal is) mindenki mást beelőzött a környéken. Hogy mekkora potenciált látnak benne, azt mi sem jellemzi jobban, mint hogy a Cinema World rövid időn belül további 100 ilyen terem megépítését tervezi.

Az biztos, hogy az Arénában ez igazán a 22-es csapdája. A 22-es terem rabul ejt, és nem ereszt. Mert – visszakanyarodva a bevezetőmhöz – lehet otthon mozizni, csak megfosztjuk magunkat sok plusz élménytől. Hogy mást ne mondjak, odahaza ritkán nézel filmet barátokkal, de még ritkábban ismerkedsz össze új emberekkel. Pedig a falkát bővíteni kell!

Wolf 


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok