Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Világsztárok Magyarországon

2018-09-04 06:30 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 1 szavazat

Tudják, mi inspirálta Wes Andersont A Grand Budapest Hotel készítésekor? És azt, hogy mi köze volt Ingmar Bergmannak Faragó Katinkához? Esetleg találkoztak már személyesen Claudia Cardinaleval vagy Klaus Maria Brandauerrel? Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszoltak, akkor ott a helyük szeptember elején a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon.




Észrevették már, hogy ezek az alliteráló nevű színésznők voltak minden idők legnagyobb szexszimbólumai? Marilyn Monroe, Sharon Stone, Piper Perabo, Brigitte Bardot, Claudia Cardinale… és azért Farkas Franciskáról se feledkezzünk meg! Hiába, Babits tudta igazán, mi a dörgés, de ehhez kell Szexárdon születni. Szóval ha annak idején CC miatt rongyosra rágták a párnát, itt az ideje, hogy élőben is meglessék. Erre a  szeptember 4-én kezdődő fesztivál ad lehetőséget, ahol az európai filmművészet jó néhány élvonalbeli szereplője lesz jelen.



Egyúttal eldönthetik, hogy a 8 és fél übereli-e a 9 és felet. Az isteni CC többek közt Federico Fellini, Luchino Visconti, Werner Herzog, Sergio Leone és Claude Lelouch múzsája volt. Szerepei alapján pedig Claudia – Marcello Mastroianni bálványa a 8 és félben. Angelica – Alain Delon szerelme A párducban. Jill – minden férfi álma a Volt egyszer egy Vadnyugatban. Ginetta a Rocco és fivéreiben. Gabriella az Éjfélkor indul útjára a gyönyörben. Molly – Klaus Kinski társa a Fitzcarraldóban. Vagy Venus – Jean-Paul Belmondo szerelme a Cartouche-ban. 


Hogy tovább szőjük a metaforát, akár azt is mondhatnánk, hogy íme egy lehetséges Találkozás Vénusszal, hisz a római mitológiában ő volt a szerelem, a szépség és a szexuális gyönyör istennője. De a találkozás ezúttal nemcsak Claudia Cardinaleval lehetséges, hanem Szabó István hasonló című munkájával is. A Szent István Bazilikánál ugyanis négy estén át szabadtéri vetítéseken látható az Oscar-díjas magyar művész filmje, valamint Ridley Scott monumentális háborús drámája, a Párbajhősök és a Luc Besson rendezte A nagy kékség, a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében.




Az eseménysorozat egésznapos filmes workshoppal és konferenciával kezdődik a Francia Intézetben, majd a digitálisan felújított Mephisto gálavetítésével folytatódik az Urániában, de lesznek közönségtalálkozók és produceri mesterkurzus is. A maraton pedig annyit tesz, hogy 6 nap alatt több mint 60 filmet nézhet meg a nagyérdemű a nemzeti filmszínház mellett még a Toldi moziban.



A fókuszban pedig a nők lesznek: a filmművészet első női rendezőjéről, Alice Guy-Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztár Hedy Lamarról készült dokumentumfilmek is szerepelnek a programban, továbbá Mészáros Márta Ők ketten című alkotása Monori Lilivel és Marina Vladyval (illetve egy kisebb szerepben az orosz származású francia díva egykori férjével, Vlagyimir Viszockijjal).

Lesznek még némafilmek élő zenekísérettel, mint W.G. Pabsttól a Pandora szelencéje, melynek társ-forgatókönyvírója a magyar Vajda László volt, továbbá Illés Jenő Mania című, német-lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben, és premiervetítésen lesz látható Az aranyember,  Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott  filmje restaurált változatban. Egy másik százéves évforduló, az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as összeomlása külön blokkot kapott, középpontban a Közép-Európához köthető hollywoodi filmekkel. Az éppen 100 éve született Ingmar Bergmant pedig egykori producere idézi meg Szabó István színpadi beszélgetőtársaként.


Az animációs kategóriában műsorra kerül a többi közt Jankovics Marcell ugyancsak felújított János vitéze, John Halas (Halász János) Állatfarmja és Ternovszky Béla szintén frissen restaurált Macskafogója. A cannes-i filmfesztivál Cannes Classics szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bő válogatással, amelyben szerepel Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiája, Milos Forman Amadeusa és Hitchcock Szédülése is.

Az első Filmmaratont tavaly rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. A 2017-ben indult Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program keretében eddig 32 mű újult meg a Magyar Filmlaborban. Többek között Radványi Géza örökzöld klasszikusa, a Valahol Európában, Enyedi Ildikó Arany kamera-díjas alkotása, Az én XX. századom, Koltai Róbert éppen negyedszázada bemutatott filmje, a Sose halunk meg, valamint Szabó István, Fábri Zoltán és Sára Sándor több munkája.Idén már nemcsak a főváros ad otthont a rendezvénynek, hanem azzal egy időben megrendezik az Egri Klasszikus Film Maratont, és Győrben is bemutatják a budapesti program néhány filmjét.

Wolf Géza

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok