Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Vészhelyzet élőben

2020-03-12 06:54 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Semmit nem kímél a koronavírus. Legyen az mozi vagy színház, múzeum vagy könyvtár, fesztiválközpont vagy koncerthelyszín, a megelőző intézkedések sora mindenféle kulturális intézményt tetszhalálra ítélt. Hogy ebből az állapotból mikor és hogyan lehet föltámadni, egyelőre senki sem tudja. Annyi bizonyos, hogy a 100 főnél nagyobb beltéri és a félezrest meghaladó kültéri rendezvényeket betiltották. 

"Bármennyire is súlyosan érinti a döntés a fővárosi intézményhálózatot, meg kell tenni ezt a lépést, hogy a járványveszélyt a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni tudják" - mondta mai sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester.


A fővárosi art-mozikat üzemeltető Budapest Film úgy döntött, hogy a hó végéig bezárja a mozijait, a megvásárolt jegyek árát pedig visszatéríti. A Puskinban és a Művészben már az ADS és a Cinenuovo csütörtökre tervezett két sajtóvetítése is elmaradt, így mindazon újságírók föllélegezhettek, akik nem tudták eldönteni, melyiket részesítsék előnyben. Ugyanakkor a Művész büféje és az Odeon téka továbbra is nyitva marad. Ugyancsak nyitva tart a Bem és az Art+ Cinema, melyek termeinek befogadóképessége nem éri el a tilalmi határt. De a nagy mozik is találtak kiskaput: az országos hálózatot üzemeltető Cinema City úgy korlátozza a nézők számát, hogy egy előadásra maximum 99 jegyet lehet venni vagy foglalni. Hasonlóképp népszámlálással oldják meg a kérdést a Pólus és a Sugár moziban, ahol a korlátozást termenként értelmezik.


A fővárosi fenntartású intézmények mellett az Uránia és a Cirko vezetése jelezte, hogy bizonytalan ideig nem vetítenek filmeket. Az intézkedés értelemszerűen érinti az új bemutatókat is. Eddig ugyan csak a 25. James Bond-film, a Nincs idő meghalni nemzetközi premierdátumát módosította a Universal és az MGM, de már olyan film is van, amelynek a forgatását se tudták elkezdeni a járvány miatt. A Mission: Impossible 7 akár egy évet is csúszhat az olaszországi felvételek okán.


Több esedékes filmes (és nem filmes) rendezvényt is érint a tilalom. Minden bizonnyal halasztani kell a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilmfesztivált, és a Friss Hús Rövidfilmfesztivál szervezői is jelezték, hogy későbbi időpontot keresnek. Alternatívaként felajánlották, hogy az eredeti, március 23-29. közti időpontban online elérhetővé teszik a fesztivál korábbi díjnyertes és klasszikus filmjeit. A válogatást a Friss Hús honlapján és Facebook-oldalán lehet majd figyelemmel kísérni. 


A külföldi fesztiválok látogatói se jártak jobban. A kontinens első nagy lefújt eseménye a Genfi Autószalon volt, de a Cannes-i Fesztivál is elvérezhet, bár a filmszemle igazgatója optimista, és úgy véli, március végére lecsenghet a járvány. 

Idehaza ugyanakkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: 
"Nem látjuk, meddig szükséges fenntartani ezeket az intézkedéseket, de konszenzus van arról, hogy nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk."
Arra a kérdésre, hogy kárpótolja-e az állam a moziüzemeltetőket, a miniszter nem tudott határozott választ adni, mivel egyelőre az egészségvédelmi intézkedések meghozatala van napirenden. Ugyanakkor megjegyezte: a lex Rhodia jogelve szerint a közös érdekből okozott kárt közösen is kell viselni.



Ezzel egyidejűleg színházi frontokon elindult egy mozgalom #neváltsvisszajegyet néven. A kezdeményező Szántai Péter úgy gondolja, mi fogyasztók arányaiban jóval kevesebbet bukunk, ha benyeljük a megvásárolt jegy árát. Hiszen nyilván nem a szánktól.vontuk meg a falatot, míg a színházaknak a jegyárbevétel teszi ki a költségvetésük harmadát. A színészek meghatározott előadásszám után kapnak fizetést, és ha nincsenek nyitva, akkor nem lesz miből fizetni őket. 



A Facebookon egy másik szimpatikus kezdeményezés is szárnyat bontott: az Élő közvetítések koronavírus idején csoporthoz csatlakozva bárki ajánlhat online elérhető közvetítést vagy bármilyen kulturális eseményt. Az adminok csak arra kérik a csatlakozókat, hogy mielőtt posztolnak, keressenek rá, valaki más már nem rakta-e már ki a szóban forgó programot, illetve azt is megadják, milyen formában érdemes posztolni az eseményt, hogy áttekinthető legyen az ajánlás.

Csak remélni tudjuk, hogy nem ez lesz a mozik alkonya, vagyis kedvenc helyeink nem jutnak a Bástya, az Apolló, a Kossuth, a Metro, a Kinizsi vagy a Bartók mozi sorsára. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok