Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Azerbajdzsán bemutatkozik

2020-02-18 09:48 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Lírai hangvétel, a természeti táj érzékeny ábrázolása, az összetett emberi kapcsolatok középpontba állítása és az élet hétköznapi mozzanatai iránti kitartó érdeklődés. Az azeri film idehaza szinte ismeretlen világába enged bepillantást az Azerbajdzsáni Filmnapok. A rendezvény négy nagyjátékfilm – köztük művészfilmek és egy romantikus komédia –, valamint rövidfilmek révén enged bepillantást a kaukázusi ország kultúrájába. Az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetsége és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében megvalósuló rendezvény budapesti, szegedi és pécsi helyszíneken zajlik február 18. és 22. között, a vetítésekre több alkotó is ellátogat.

Azerbajdzsáni Filmnapok - Program, pdf


A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg. A belépés ingyenes, az Uránia vetítései esetében regisztrációhoz kötött. 
A regisztrációhoz kattintson a megtekinteni kívánt film címére!


A február 18-i nyitóvetítésen Ilgar Najaf többszörös díjnyertes, Karlovy Varyban bemutatott filmje, A gránátalmás kert kerül műsorra a Nemzeti Filmszínházban. A bemutatón jelen lesz a film főszereplője, Gurban Ismailov. Február 19-én ugyanitt a Túl sok véletlen egybeesés című hamisítatlan romantikus komédiát vetítik Ülviyya Könül rendezőnő jelenlétében, február 20-án pedig egy ismeretterjesztő rövidfilmekből látható válogatás ad hírt az azeri tájakról és kézművességről. Ezután vidéki helyszíneken folytatódik a rendezvény. Február 21-én a szegedi Belvárosi Moziban Mirbala Salimli A vörös kert című lírai filmdrámája kerül vászonra, ahol jelen lesz a film női főszereplője, Gulzar Qurbanova. Végül február 22-én a pécsi Apolló moziban Elchin Musaoglu Nabat című, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott alkotása zárja a programot. A vetítésre a film rendezője is ellátogat.


Vetítések az
 Urániában


2020. február 18., kedd 19:00 – MEGNYITÓ

A GRÁNÁTALMÁS KERT

Nar Baği


filmdráma, 2017, r: Ilgar Najaf, 90’
azeri nyelven, magyar felirattal

Gabil visszatér a tekintélyes gránátalmafák szegélyezte családi birtokra, ahol apja, felesége és serdülőkorú fia él. Tizenkét éve nem adott hírt magáról, de most szeretné újraépíteni velük a kapcsolatát. Ám a sebek, amelyeket szerettein ejtett, nehezen gyógyulnak. A festői környezetben játszódó érzékeny családi dráma a látszólag békés felszín alatt munkáló értékválságról mesél. A film világpremierje a Karlovy Vary Filmfesztivál East of the West programjában volt, a kazahsztáni Eurázsia Nemzetközi Filmfesztiválon pedig elnyerte a zsűri díját.

 A bemutatón jelen lesz a film főszereplője, Gurban Ismailov.

2020. február 19., szerda 19:00


TÚL SOK VÉLETLEN EGYBEESÉS

Həddən artıq uyğunluq


romantikus komédia, 2016, r: Ülviyya Könül, 97’
részben angol, részben azeri nyelven, magyar felirattal

Szerelem és csalódás, boldogság és megcsalatás a világ bármely táján ugyanazt jelenti és mindenkit utolér az életben. Mike-nak és Aydannak is volt már része mindkettőben. Amikor véletlenek sorozatának köszönhetően útjaik keresztezik egymást, menten egymásba szeretnek. Hiszen a fizikai távolság nem jelenthet akadályt, ha az ember szerelmes! De vajon hol fogják viszontlátni egymást? Bakuban? Vagy New York-ban? Találkoznak-e még egyáltalán?

Vetítés Ülviyya Könül rendezőnő jelenlétében.

2020. február 20., csütörtök 19:00

RÖVIDFILMEK AZERBAJDZSÁNRÓL


Három ismeretterjesztő film, amelyekből megismerhetjük az azerbajdzsáni táj szépségeit, a vidéki élet mindennapjait és az azeri kézművesség hagyományait. Vetítés azeri nyelven, magyar felirattal. A vetítés hossza 57 perc.

A vulkán lélegzete

A világ 2000 iszapvulkánjából 400 Azerbajdzsánban található, éppen ezért nemzeti kincsnek tekintik és a speciálisan védett területek között tartják számon őket. A rövidfilm az iszapvulkánok titokzatos világába kalauzol el minket.

Lahic
Lahicról [ejtsd: láhidzs], az Ismayilli régióban található faluról szól a megfigyelő jellegű dokumentumfilm, amelyből képet alkothatunk a helybeliek mindennapi életéről, a kézművesek fáradságos, értékteremtő munkájáról és a helyi turizmusról.

Şəki
Şəki [ejtsd: seki] Azerbajdzsán egyik legrégibb és legszebb vidéke, amely az azeri kézművesség bölcsője, és amely 2019-ben bekerült az UNESCO világörökségei közé. A film az apáról fiúra szálló és máig élő kovács-, rézműves-, fazekas-, díszítő- és egyéb mesterségeket mutatja be.


A további helyszínek programja elérhető itt:

Szeged: Belvárosi Mozi
Pécs: Apollo Mozi

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok