Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Nem sikerpropaganda, csak sikertörténet

2020-01-20 01:09 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 1 szavazat

A legtöbb embernek ha a dokumentumfilmeket említem, beszélő fejekre gondolnak, meginterjúvolt politikusokra, vagy épp amatőr felvételekre, billegő kézikamerára, családi videókra. Pedig a mai doksik egészen mások: a legtöbb hihetetlenül profi, és otthagyhatatlanul érdekes. Persze ez köszönhető annak is, hogy a fesztivál szervezői ezernyi produkcióból válogatták össze azt a félszázat, amelyet január 27. és február 2. között megnézhetünk a Cinema City Arénában. 

Hogy mennyire minőségi munkákról van szó, arra mi sem jellemzőbb, mint hogy 11 Oscar-nevezett, valamint Sundance-, IDFA- és Európa-díjas művek is vászonra kerülnek. 


A másik dolog, amit a dokumentumfilmesek szemére szoktak hányni, hogy csak a világ nyomorát mutatják meg: a szegénységet, szerencsétlenségeket, háborúkat; sőt a fényképezés során talán még asszisztálnak is hozzá, ahelyett, hogy segítenének a bajba jutottakon. Nos, a BIDF most erre is rácáfol, hisz az idei szlogen: "A siker is történet". Vagyis megmutatják az élet napos oldalát is: az emberi akaraterő diadalát, a hétköznapok csodáit, köztük a nyitógálán is műsorra tűzött Méz-királynőt, amely egy egyszerű asszonyról szól, akit alázatos tisztaságáért a természet királynővé koronáz.


Persze a politikusabb témák se maradhatnak ki: ha csak a kategóriák elnevezését nézzük, láthatjuk, hogy lesz itt harc a szabadságunkért, az identitásunkért, a gyermekeinkért és az álmainkért. Többes szám első személyben fogalmazok, mert hiszem, hogy ezek a dolgok nemcsak a filmekben szereplők problémái, hanem valamennyiünknek meg kell küzdenünk értük. Ha nem sajátjainkért, akkor a barátainkéért, szeretteinkéért, a velünk együtt élőkéért. 

Képtalálatok a következőre: midnight traveler hassan fazili

Önálló szekcióban versenyeznek a fiatal filmesek. Itt a Veszélyes játszmák, a Különös szülők és a Határtalan szeretet a hívószavak. Ezen kívül külön mezőnyben mérkőzhetnek meg a hazai alkotók, és vannak versenyen kívüli filmek is a Tabutémák felszabadulása, a kerek évfordulós Német újraegyesülés és A hidegháború vége tematikájában. 

Képtalálatok a következőre: nanfu wang film

Ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol minden film alkotója vagy főszereplője a fesztivál vendége. Ennek köszönhetően a nézők minden vetítés után találkozhatnak a meghívottakkal, így az élmények egyszerre személyes és közös átélése, megbeszélése révén valódi fesztiválközönséggé válhatnak. 

A díjakról 28 főből álló rangos nemzetközi zsűri dönt, és emellett nyugdíjas és diákzsűri is értékeli a látottakat. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok