Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

2019 legígéretesebb tehetsége: László Panna

2020-01-01 10:47 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A 2008 óta megrendezett, azaz immár tizenegy éves Arany Medál-díjkiosztón tízezres számú közönségszavazat alapján adták át a kitüntetést jelképező oklevelet és trófeát. 


A 2019-es év legígéretesebb fiatal tehetségének járó díjat Pásztor Virágtól, a Barátok közt Berényi Timijétől László Panna vehette át, aki a FOMO – Megosztod, és uralkodsz főszerepét játssza. Vele készült interjúnk a film kritikájánál olvasható. 


Az életműdíjat ezúttal Lukáts Andor kapta. A hetvenhat éves alkotó több mint száz színdarabban szerepelt, a filmvászonról és a televízióból pedig Viszkisből, illetve Kossuthkifli című sorozatból lehet sokaknak ismerős. 


legjobb színésznőnek járó elismerést Mészáros Blanka érdemelte ki, aki a pár évvel ezelőtti #sohavégetnemérős és a Brazilok kisebb szerepei után a Guerillában olyan alakítást nyújtott, amellyel simán elhitette, hogy a főhős és fivére is beleszerethetett, hiszen egy kicsit mi, mozinézők is így voltunk ezzel. Kárpáti György Mór szabadságharcos drámájában ápolónőként ő jelentette az egyetlen kiutat a háború poklából az erdőben bujdosó, megfáradt katonák számára. 


A legjobb színésznek Nagy Ervint választották, aki legutóbb Bodzsár Márk nagy sikerű Drakulics elvtárs című mozifilmjében szerepelt, régebben pedig a Valami Amerika harmadik részében, a Kincsemben és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmjében nyújtott emlékezetes alakítást, és emellett az ország egyik legnépszerűbb szinkronhangja. 


A legjobb rendezőnek Szász Attilát szavazták meg, akinek a filmjei több mint százötven fesztiválon szerepeltek, és mintegy negyven nemzetközi díjat nyertek. Mészáros Márton újságíró, a díj alapítója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a rendező megújította a történelmi film műfaját, és feltámasztotta a tévéfilmet  A berni követ, a Félvilág és az Örök tél című munkáival (az örök társ, Köbli Norbert forgatókönyvíró, az utóbbi filmben nyújtott szerepéért Emmy-díjat kapott Gera Marina és a mindig sziporkázó Döbrösi Laura segítségével). Az Örök tél ráadásul a legjobb rendezés díját hozta el a montreali filmfesztiválról és a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat kapta a berlini Prix Europa fesztiválon, míg Szász Attila első mozifilmje, a második világháborúban játszódó Apró mesék is sikerrel futott (a főszereplő Kerekes Vica színésznőnek is köszönhetően).


Bár filmes vonatkozása nincs, azért a hatodik díjazott is megérdemli, hogy leírjuk a nevét: Végel Lászlót az év legjobb írójának választották. A hetvenhét éves szerzőnek, akit a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakjaként tartanak számon, első regénye 1967-ben jelent meg. 


Remélem, az új év is hasonlóan izgalmas alkotásokkal kényeztet majd minket, hogy egy év múlva is méltó gazdára találjanak az Arany Medál-díjak.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok