Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Főszerepben az animáció

2019-11-26 11:26 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Idén 300 rövidfilmet és 13 egész estést – köztük számos magyar alkotást – kínál az Anilogue, amelyen három kategóriában több mint 50 alkotás száll versenybe. A fő helyszín az Uránia és az Art+ mozi lesz, de olyan helyszínekkel is bővül a sor, mint a Magvető Café vagy a Francia és a Lengyel Intézet. 


Az idei fesztivált a Mozinet forgalmazásában decembertől a hazai mozikba kerülő SHAUN, A BÁRÁNY ÉS A FARMIONKÍVÜLI című egész estés animáció nyitja, amelyben a földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között. A zárófilm pedig az 1989-es rendszerváltás harmincadik évfordulójára készült FRITZI - EGY FORRADALMI MESE lesz, amely gyerekszemszögből mutatja be a berlini fal leomlásának rendkívüli korszakát. Megalkotásában számos magyar animációs filmes vett részt, így őket is ünnepelhetjük a hazai premieren.


A nagyjátékfilmek versenyében vetítik két japán rendező, Hirojaszu Isida A PINGVINEK TITKOS ÉLETE című sci-fijét és Maszaaki Juasza legújabb filmjét, a HULLÁMOK HÁTÁN című misztikus animét. Ugyancsak a versenyprogramban szerepel Jean-François Laguionie új alkotása, A HERCEG UTAZÁSA, amelyet akár a Majmok bolygója és a Gulliver keresztezésének is tekinthetünk. 


Szintén az Anilogue versenyprogramjában láthatja először a magyar közönség a KABUL FECSKÉI című francia festményanimációt, amelynek idén Cannes-ban volt a világpremierje. Az Anilogue fődíjáért száll versenybe a BUNUEL A TEKNŐSÖK LABIRINTUSÁBAN című spanyol film is, amely Luis Bunuelről, az Andalúziai kutya, az Öldöklő angyal, A nap szépe rendezőjéről szól.


A hazai felhozatalnál sincs miért szégyenkeznünk. A Rövidfilmek II. szekcióban vetítik Buda Flóra Anna ENTRÓPIA című alkotását, mely a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Teddy-díjat nyert. A 4-8 éves gyerekek számára készített versenyfilmek között szerepel Klingl Béla BOXI: TÉLI ÖRÖMÖK című munkája, amelyben Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. Halasi Bálint HÍDMESTER című filmjében a Lánchíd oroszlánjainak lusta délutánját egy félelmetes felleg fenyegeti, és a hídmester dolga, hogy a nyűgös nagymacskák épségben átvészeljék az esőt. Glaser Kati VÁROSI LEGENDÁK sorozatának következő része pedig az emberi testtel foglalkozik: aerobikozás közben jól megfigyelhető a fenséges és lenyűgöző, csodálatos anyukák sokfélesége, van belőlük mindenféle, színük és a méretük pedig eltérő lehet.


A 8-12 éves korosztályt célzó versenyfilmek sorában láthatjuk Kelen Bálint DRACO, A BORZASZTÓ - ÉS FÖRTELMES BARÁTAINAK RÉMÜLETES KALANDJAI című művét, amely a Transzilvániai Bentlakásos Szörnyképző Intézetben játszódik: itt tanul hősünk, Draco a vidám, kétbalkezes vámpírgyerek és négy barátja. Szeiler Péter és Fritz Zoltán HAJÓTÖRÖTTEK - FOGJUNK HALAT című ismeretterjesztő animációs sorozatának új epizódja is megtekinthető ekkor, melyben Kolos és nagypapája hajótörést szenvednek, majd egy lakatlan szigeten kötnek ki, ahol leleményességükre és természettudományos ismereteikre kell hagyatkozniuk, hogy életben maradjanak, de olykor egy barátságos tapír is segíti őket.


Az Art + Cinemában pedig egy egész blokk új magyar animációt élvezhet a közönség.  Itt Balogh Fábián, Horesnyi Máté, M. Tóth Géza, Tóth Luca, Simon Balázs és Kovács Eszter, Gyulai Panni és Rófusz Ferenc egy-egy alkotását vetítik.


A RÖVIDFILMES SZEKCIÓBAN 16 ország 24 alkotása látható, három tételben, három egymást követő napon a 16 és a 18 éves korosztály számára. Az ANIMÁLT ÉJ programján viszont kifejezetten felnőtt tartalmak, erotikus és horror animációk lesznek láthatók szombat éjjel, köztük Csánki Zsófi és Höller Bea egy-egy művével. A gyerekek számára a vasárnap délelőtti vetítések ajánlhatók, és inspiráló élménynek ígérkezik a DARGAY - A GYEREKRAJZOKTÓL A KÉPES FORGATÓKÖNYVEKIG című kiállítás is, amelyen a Vuk megalkotója, Dargay Attila szabadkézi rajzai csodálhatók meg. Az éppen tíz éve elhunyt művész gazdag pályáját bemutató tárlat ingyenesen látogatható a fesztivál öt napja alatt az Urániában, az Art + Cinemában pedig ritkán látható, korai filmjeiből lesz válogatás. 



Több szakmai program is színesíti a fesztivál programját.  Budapestre érkezik Janno Põldma észt rajzfilmrendező is, aki a világszerte népszerű Lotte-sorozat legújabb moziváltozatát, a LOTTE ÉS AZ ELTŰNT SÁRKÁNYOKat mutatja be a hazai gyerekközönségnek. Az Anilogue vendége lesz továbbá a Kabul fecskéi egyik rendezője, Eléa Gobbé-Mévellec, aki mesterkurzust is tart, illetve a Francia Intézetben Gauder Áronnal is lesz egy pódiumbeszélgetés, melynek moderátora Temple Réka, executive producer.


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok