Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Sérültektől, sérültekről

2019-11-19 06:13 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Karácsonykor kerül a mozikba az Életrevalók alkotóinak új filmje, a Különleges életek, amely eredetileg a The Specials címet viselte. Két főszereplője olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekszik segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek. Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, melyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők.


Ugyancsak a speciális megnevezés szerepel az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben megrendezett filmszemle nevében, amely értelmi sérült, autista, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók filmjeit, valamint róluk szóló alkotásokat mutat be. Ez az egyetlen olyan tematikus filmes rendezvény Magyarországon, amely a fogyatékkal élők életére, gondolataira és érzéseire kívánja ráirányítani a többségi társadalom figyelmét, hogy ezzel segítse az elfogadást.


Hogy mi az a speciális film? A fogyatékos emberek életében fontos szerepet tölt be a különböző művészetekkel való önkifejezés, lehetőségeik sérültségükből adódó beszűkülése miatt. Az utóbbi évtizedekben ezeket az embereket speciális művészeknek, alkotói tevékenységüket speciális művészetnek hívják. Ugyanebből ered a speciális filmes elnevezés is. 


– Az értelmi fogyatékos emberek kintről nézve zárt világban élnek, viszont ha mindezt bentről szemléljük, úgy néz ki, mintha kintről nem lennének kíváncsiak a "bentlakókra" – mutat rá a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke. Fábián Gábor szerint a speciális filmezés egyik nagy érdeme, hogy mára a sérült emberek a szó szoros értelmében is saját kezükbe vették azt az eszközt, amellyel lebontani kívánják ezt a furcsán kétoldalú falat. Ez az eszköz pedig a kamera. Mindez azt bizonyítja, hogy meg akarják mutatni magukat, gondolataikat, nehézségeiket, örömüket, vagyis az életüket. Az egyesület azzal a céllal alakult, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek életminőségét a mozgókép lehetőségei által javítsa. Tagjai között egyaránt szerepelnek filmes és színházi alkotók, valamint szociális és gyógypedagógus szakemberek. 



 

A filmeket blokkokban mutatják be, legtöbbjük ugyanis csak néhány perc hosszúságú. Kísérőfilmként szerepel a műsoron a Varázslatos Gladiátorok, amely a Baltazár Színházról és annak ars poeticájáról szól. Kabarcz Zsófi rendező célja elvinni a hírt, hogy igenis érdemes küzdeni. Az HBO felkérésére született egész estés film új szemszögből láttatja a sérülteket, ahogy az utcán soha. Sokkal személyesebben: a humor, a szerelem és a művészet kavalkádján keresztül.



 

Bár a speciális filmek művészi értékét a szubjektivitás miatt nehéz meghatározni, de kétségkívül születtek az elmúlt években komoly művészi értékkel bíró alkotások, amelyek méltóképp prezentálják a külvilág felé a sérült emberek világát. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői számára a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a VI. kerületi polgármesteri hivatal, valamint a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE – Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar ajánlott fel értékes díjakat, amelyeket a november 20-ai díjkiosztó gálán adnak át.

A rendezvény két napja alatt a közönség a filmek alkotóival személyesen is találkozhat. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok