Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

All you can eat

2019-11-01 12:27 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Ha azt mondom, skandináv film, az a legtöbb embernél valami pozitív kötődést hív elő. Legyen az Lars von Trier vagy Ingmar Bergman, a tetovált lány vagy az Olsen banda, dogmafilm vagy krimi, mindenki talál kedvére valót. Az idei svédasztalról is bőségesen tudunk csemegézni: tőkehalnyelvek kivágásából pénzt csináló norvég hatévesektől a dán élettársat kereső iráni emigránsig, a gyújtogatásról elhíresült finn black metal zenekartól a munkanélküli fiával együtt utazó transznemű apáig, a meghitt családi történetekből felszínre törő gyilkos indulatoktól az elefántembert is lepipáló oroszlánasszonyig mindent megtalálunk a kínálatban.



 

Október 31. és november 6. között 6. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált az Art+ Cinemában. A programot nemcsak premier előtti vetítések, hanem hazai forgalmazásba egyáltalán nem kerülő játék- és dokumentumfilmek is izgalmasabbá teszik. Itt láthatjuk először a sarkkutató Roald Amundsen életéről szóló nagyszabású norvég történelmi művet, amely betekintést enged a nagy hatású felfedező ellentmondásos személyiségébe.




Szintén premier előtt lesz látható a Kosok rendezője, Grímur Hákonarson új munkája, a Tejháború, amelyben egy megözvegyült asszony igyekszik megmenteni farmját a multiktól. Érzékeny női történet Izlandról, tettekről és következményekről.  Ugyancsak hetekkel a magyar bemutató előtt tekinthető meg a tehetséges színésznő, Paprika Steen rendezői munkája, a Családi karácsony, amely egy korántsem szokványos ünnep történetét meséli el, ahol semmi sem úgy alakul, ahogyan azt szenteste várná az ember.




Érkezik A házsártos 2. – Jobb napok című finn komédia az első részben megismert örökösen zsörtölődő öregúrról, aki most épp saját halálára készül, amikor unokája váratlanul betoppan az életébe; a Going West című norvég road movie-ban egy zenetanár kel útra apjával; Heavy túra című finn vígjátékban pedig egy heavy metal banda megpróbáltatásait követhetjük nyomon. 



Műsorra tűzik a többszörös díjnyertes svéd bűnügyi drámát, a Góliátot; az izlandi A legfehérebb napot, amely drámai erővel ábrázolja egy feleségét gyászoló férfi lelki küzdelmeit; és a Stellan Skarsgard főszereplésével készült, Ezüst Medve-díjas Lótolvajokat – utóbbi országos mozipremierje egybeesik a filmfesztivál bemutatójával. A fesztivál programjában remek dokumentumfilmek is szerepelnek. Közülük az egyik legérdekesebbnek az Astrid Lindgren életét feldolgozó mű ígérkezik. A dán Dreaming Murakami a világhírű japán szerző történeteinek sajátos világáról és fordítási nehézségeiről szóló, kihagyhatatlan alkotás. 



Best of összeállításban a többi között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhatunk, mint A fa alatt című izlandi fekete komédia; Lars von Trier éjfekete thrillere, A ház, amit Jack épített; a Határeset című svéd természetfeletti történet; valamint a többszörös díjnyertes és Oscarra is nevezett dán thriller, A bűnös.



A fesztivál együttműködő partnere a dán, a norvég és a svéd nagykövetség, a FinnAgora, valamint a Skandináv Ház.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok