Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

9 film a 9. filmnapokon

2019-10-16 04:42 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Ha valaki nem tudná, hogy mi a plakáton az az izé, elárulom: egy szuszokkő. Nem lennék meglepve, ha ez se mondana túl sokat. De talán nem is az a lényeg, hogy kik és hol gyűjtenek ilyeneket, hanem hogy Bong Joon-ho dél-koreai rendező-fenomén Élősködők című filmjében fontos szerepet kap. S mivel maga a film Cannes-ban begyűjtötte az Arany Pálmát, valószínű, hogy hamarosan minden filmszerető tudni fogja, mit jelent.


Talán ez a Mozinet legjelentősebb fegyverténye, hogy a kilenc éve tartó filmnapok sorában először egy cannes-i fődíjas alkotás is bekerült a programba. Szintén ez az első alkalom, hogy egy magyar mű bemutatóját tartják a filmnapok keretében. A Valan – Az angyalok földje Bogota Béla első nagyjátékfilmje, amelynek főszereplője egy rendőr, aki emberkereskedők után nyomoz abból a személyes indíttatásból, hogy 22 éve saját testvére is vélhetően ily módon tűnt el. A rendezővel szombaton személyesen találkozhatnak a nézők.


Érdekes, hogy egy másik film, A hegyek szigete főszereplője is rendőr, csak épp a korruptabb fajtából. Vlad Ivanov, aki a Napszálltában is szerepelt, a bemutató alkalmából most ismét Magyarországra látogat. A román-francia-német-svéd koprodukcióban készült mű is a hivatalos versenyfilmek közt indult Cannes-ban, és az is összeköti a koreai nyitófilmmel, hogy ugyancsak egy átejtős történet, amely még a műfaj rajongóinak is bőven tartogat meglepetéseket.


Van a kínálatban még néhány cannes-i fesztiválfilm: az Un Certain Regard szekcióban mutatkozott be Az angyal, amelynek producere Pedro Almodóvar. Álmodni se lehetne szebb filmet egy született bűnözőről, aki a hetvenes években valóban rettegésben tartotta Buenos Aires lakóit. Az akkor angyali külsejű Carlos Robledo Puch az elkövetett gyilkosságok következményeként immár 47 éve ül börtönben, ami rekord idő Argentína történetében.


Szintén nem kisstílű tolvajokról szól Az első áruló, amelyet ugyancsak Arany Pálmára jelöltek. Tommaso Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hőséve: tanúvallomása segítségével tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát. A Cosa Nostrában (vagyis a Mi Ügyünkben) csalódott férfi bizonyítékokkal szolgált ahhoz, hogy a bűnszövetkezet kulcsembereit letartóztassák. Annak ellenére tette ezt, hogy tisztában volt vele: ezzel családja és barátai életét is veszélybe sodorja. És valóban, a maffia bosszúhadjárata 33 rokonával végzett.


Még egy történet az olasz csizma orrából a Medvevilág Szicíliában, amely szintúgy Un Certain Regard jelölést kapott. A trollokkal és szellemekkel tarkított történet olyan medvékről szól, amelyek egyre több emberi szokást vesznek át. Ennek hazai vonatkozása, hogy az olasz-francia animációs alkotás rendezője A vörös teknős (szintén mozinetes film) francia producereivel és a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt. A mostani budapesti vetítésre Christophe Jankovic és Nagy Lajos kíséri el a filmet.


Aztán van itt még egy Medve, de már Ezüst. A Berlinale legrangosabb díját learató Kontroll nélkül egyúttal Németország Oscar-nevezettje. A szívszorító történet főhőse egy kilencéves kislány, aki sehogyan sem fér a rendszerbe: nemcsak édesanyja, de már-már a gyermekvédelmisek is lemondanak róla, agresszivitásával ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét. A forgalmazó a filmnapok alatt gyűjtést szervez a Világszép Alapítvány javára, amivel a Magyarországon élő állami gondozott gyerekek helyzetén igyekeznek segíteni. 


És hogy az Oscar-esélyesekből is többet láthassunk, a sorban itt van még a Porté a lángoló fiatal lányról, amely Cannes-ban már elvitte a legjobb forgatókönyvért járó díjat és a Queer Pálmát is. Utóbbit magyarázandó, két lány között kialakuló románcról van szó abból a korból, amikor nemcsak az azonos neműek közti kapcsolat számított tabunak, hanem a szerelmi frigy se igen dívott. A főszereplő grófkisasszony viszont nem akarja elveszíteni szabadságát, ezért mindent megtesz a kényszerházasság ellen.


Egyetlen film maradt a végére, amely egyelőre semmilyen díjjal nem büszkélkedhet, mégis – címével ellentétben – hazájában már több mint másfél millióan látták. A láthatatlanok így lett Franciaországban az év meglepetésfilmje. Főhősei szociális munkások, akik nappali melegedőt működtetve gyakran a szabályokat áthágva kénytelenek kiutat találni a bürokrácia útvesztőjében. Különlegessége pedig az, hogy a profi színészek mellett a hajléktalanokat hajléktalanok alakítják.


A Mozinet Filmnapoknak Budapesten a Puskin mozi ad otthont, ahova most először bérlet is váltható, de 13 másik városban is lesznek vetítések. Ráadásul mindegyik premier, az idei programba nem is fértek ismétlések. Az említett közönségtalálkozókon túlmenően pedig ezúttal is egy fergeteges bulival készülnek a szervezők, ami ha legalább olyan jó lesz, mint a tavalyi, már megérte.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok