Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Fesztiválsikerek premier előtt

2019-10-10 09:22 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Európa mozizni megy!” – szól az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. A nemzetközi eseményhez Európa-szerte több mint 700 mozi csatlakozott, idehaza az Art-Mozi Egyesület 28 művészmozija. 



 

A filmdrámától a vígjátékon és bűnügyi filmen át az animációs családi filmig változatos műfajokban öt új európai film és három magyar alkotás adja a program gerincét. Többségük az országos bemutatója előtt lesz látható. A programhoz csatlakozó 9 budapesti és 19 vidéki art mozi ezekből válogatva alakította ki október 13-i műsorát. Premier előtt vetítik a Cannes-i Fesztiválon „Rising Star Award” díjjal elismert izlandi-dán drámát, A legfehérebb napot, a Berlini Filmfesztiválon a Legjobb forgatókönyv díját elnyert olasz krimit, a Ragadozókat, a Különleges életek című francia vígjátékot Vincent Cassel főszereplésével, a szintén Berlinben a Legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díjával elismert norvég-svéd-dán drámát, a Lótolvajokat, valamint Nagy Zoltán első nagyjátékfilmjét, a Szép csendbent. Ezen kívül műsoron lesz a kétszeres Oscar-jelölt Mű szerző nélkül, Florian Henckel von Donnersmarck (Mások élete) új filmje a művészi útkeresésről, meghasonlásról és a siker visszásságairól, valamint az ezredfordulón született magyar fiatalok életét hitelesen bemutató FOMO – Megosztod és uralkodsz, és végül a legkisebbek örömére a Kuflik-mesekönyvsorozat alapján készült új magyar animációs film, a Mi újság, kuflik?.

 

A filmkínálatot a Mások életéért Oscarral jutalmazott rendező, Florian Henckel von Donnersmarck új alkotása, a Mű szerző nélkül nyitja, amely a híres kortárs képzőművész, Gerhard Richter élettörténetét alapul véve fest képet a művészi útkeresésről, meghasonlásról és a siker visszásságairól, egyúttal monumentális tablót képezve a 20. századi történelemről. A film a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be és emellett Oscar-jelöltést kapott a Legjobb idegen nyelvű film és a Legjobb operatőr kategóriában. Magyarországon a Cirko Film forgalmazásában látható.



Premier előtt lesz látható Hlynur Palmason izlandi-dán koprodukcióban készült filmdrámája, A legfehérebb nap, amely az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Louis Roederer Alapítvány Rising Star díját nyerte meg. A megrázó történet egy földrajzilag és érzelmileg is elszigetelődött ex-rendőr kálváriáját mutatja be, akiben egyre erősebb a gyanú, hogy autóbalesetben elhunyt feleségének viszonya volt valakivel a városból. Napról napra megszállottabban nyomoz, hogy megtudja az igazságot, miközben veszélybe sodorja saját jó hírét és lelki épségét. A film a Cirko Film forgalmazásában, október 31-től érkezik a hazai mozikba.

 

Az Európai Art Mozi Nap részeként számos helyszínen vetítik Hartung Attila filmdrámáját, amely az ezredfordulón születettek nagy problémájával foglalkozik: a közösségi médiában zajló és akár minden határon túlmenő bizonyítási vágyról, a lájkoktól és videó nézettségi számoktól való görcsös függésről. A beszédes című, többek közt a Mary PopKids, a Fran Palermo, Deep Glaze és a Hősök zenéjével aláfestett FOMO – Megosztod és uralkodsz (a betűszó jelentése Fear Of Missing Out, azaz „félelem, hogy kimaradok valamiből”) olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és néhol ijesztően féktelen éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk. A film október 10-től kerül a mozikba a Mozinet forgalmazásában. 



 

Külünleges színfolt a programban a francia Olivier Nakache és Éric Toledano vígjáték-drámája, amely az idei Cannes-i Fesztivál záróakkordjaként debütált Vincent Cassel és Reda Kateb főszereplésével. A Különleges életek szociális problémákat szívmelengető humorral és őszinte empátiával ábrázoló történetének főhősei egy speciális feladatnak szentelik az életüket: autista fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik mind más-más területen küzdenek nehézségekkel. Mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, amelyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetőek és a mulatságosak. A főszereplők oldalán kizárólag amatőrök és autista fiatalok tűnnek fel ebben az egyszerre derűs és megrázó filmben, amely december 26-tól érkezik a mozikba az ADS Service forgalmazásában.


Premier előtt kerül műsorra a Ragadozók című olasz bűnügyi dráma Nápoly utcáinak riasztó arcáról, a robogókon száguldó felfegyverkezett tizenévesekből álló bandákról, akik félelemben tartják a város kerületeit. Claudio Giovannesi Berlinben a Legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medve-díjjal elismert filmjében a tizenöt éves Nicola és társai mindent kockára téve vesznek részt egy olyan háborúban, ahol nem győzhetnek. A film forgalmazását november 14-én kezdi meg az ADS Service. 



 

Nehéz témát dolgoz fel Nagy Zoltán, Gothár Péter tanítványának első nagyjátékfilmje, a Szép csendben, amely a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a My First Script workshop fődíját. A történetben egy ifjúsági zenekar hegedűszólistája, Dávid megsejti, hogy a csellistaként újonnan csatlakozott, tizenhárom éves Nórinak viszonya van a társulat 60 éves karmesterével. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, elhatározza, hogy kideríti az igazságot az állítólagos afférról. A film november 14-től kerül a mozikban a Vertigo Media forgalmazásában. 



 

A skandináv filmművészet kedvelőinek igazi csemegét tartogat a programban Hans Petter Muland norvég-svéd-dán koprodukcióban készült filmdrámája, a Lótolvajok, amely a norvég bestseller szerző, Per Petterson Magyarországon is megjelent, díjnyertes regényének feldolgozása. A Berlinalén a legjobb művészeti teljesítmény operatőri Ezüst Medve-díjával elismert film főszerepében a színészlegenda Stellan Skarsgård (Hullámtörés, Melankólia, A nimfomániás I-II., A tetovált lány, Csernobil-sorozat) látható. A történetben múltjának titkait, feldolgozatlan traumáit és gyógyulatlan sebeit feszegeti, szomszédjával felidézve a régi idők emlékeit. 15 éves tinédzserként életre szóló élményekkel gazdagodott, amikor apjával az egész nyarat egy egyszerű folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a vadlovak betörését, a kemény favágó munkát és az első szerelem élményét. A film október 31-én érkezik a hazai mozikba, a Vertigo Media forgalmazásában. 



Az Európai Art Mozi Nap műsorából idén sem hiányozhat a legkisebbeknek szóló program, amit a Dániel András író-grafikus népszerű Kuflik-mesekönyvsorozata alapján készült új magyar animációs film, a Mi újság, kuflik? testesít meg. A két évvel ezelőtti Európai Art Mozi Napon debütált, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató Egy kupac kufli folytatása ismét elkalauzol a kukacok és kiflik keresztezéséből létrejött „kuflik” abszurd humorral átszőtt, mókás világába. Jurik Kristóf és M. Tóth Géza animációs filmjében az előző részhez hasonlóan minden karakternek Scherer Péter adja a hangját, hazai moziforgalmazásba a KEDD Animációs Stúdió jóvoltából került. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok