Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Latin-Amerika és a nők

2019-10-02 11:47 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A Déli Doku elhozza Budapestre a legjobb latin-amerikai dokumentumfilmeket és velük együtt a latin életérzést. Az idén harmadjára megrendezett alternatív mozis esemény a filmek mellett díjnyertes fiatal filmrendezők és producerek részvételével megrendezett kerekasztal-beszélgetésre, kiállításokra, gasztronómiai estékre és önfeledt kikapcsolódásra csábít. Ráadásul minden programot ingyen kínálnak.


Hogy ezt hogyan csinálják? Csapatuk olyan önkéntesekből áll, akik szabadidejükben szervezik a fesztivált, míg a nagykövetségek, a kulturális központok és a forgalmazók pedig beszállnak a költségekbe. Hogy miért? Azért, hogy megismertessék a latin világot a magyar közönséggel. Erre pedig nincs jobb mód, mint valódi történeteket elmesélni – ezért választották a dokumentum műfaját.


Idén a középpontban a nők állnak. Hát kell ennél jobb hívószó? Azért árnyaljuk egy kicsit a dolgot! Az ez évi fesztivált annak szentelték, hogy méltassák és megvitassák a nők szerepét a filmiparban, függetlenül attól, hogy a kamera melyik oldalán állnak. Kate Erbland szavaival élve: "Ameddig filmek léteznek, addig lesznek nők is, hogy elkészítsék őket." Míg a Lumiere testvérek sokkolták a közönséget egy száguldó vonat felvételével, Alice Guy-Blaché annak volt úttörője, hogyan alkalmazza saját technikáit új művészi formában. Amikor D.W. Griffith elsőként építette fel saját stúdióját, Lois Weber ugyanazt csinálta. Amikor Hollywood az aranykorát élte, Dorothy Arzner, Dorothy Davenport, Tressie Souders is saját filmjeit készítette. 


Argentin lány, aki édesanyja régi videói segítségével értékeli át gyerekkorát; kolumbiai életművész nagypapa, aki rengeteg olyan titkot rejteget, mely kihat az egész család életére; a mexikói éjszakai élet letűnt csillagai, akik a sikerrel teli évtizedek után kénytelenek szembenézni az idő múlásával; vagy a belevaló brazil rendezőnő, aki fejest ugrott a nyomornegyedek legsötétebb bugyraiba – ezeket a történeteket és további izgalmas sorsokat ismerhetnek meg a nézők az idei felhozatalból. A fesztivál filmjei – egy kivétellel – olyan rendezőnők alkotásai, akik kamerájuk lencséjén keresztül engednek betekintést az általuk megélt valóságba. A lehető legőszintébb és legintimebb módon ismerhetjük meg az általuk bemutatott nők és világuk között feszülő konfliktusokat, hiszen legtöbbjüknek személyes kötődése is van filme tárgyához. 

A fesztivál ideje alatt a látogatók a filmvetítéseken kívül részt vehetnek a különböző, izgalmas kísérőprogramokon is. Lesz egyebek között különleges étel- és italkóstoló, tangóbemutató, a közönség pörgős koncerteken és igazi, forró hangulatot idéző fiestákon is átélheti majd a latin-amerikai életérzést. 


A kiemelt ország idén Argentína, ahonnan három alkotást is láthatnak az érdeklődők. Ezen kívül brazil, kolumbiai, mexikói és ecuadori dokumentumfilmek, illetve kubai rövidfilmek is megtekinthetők a héten. A nézőknek lehetőségük lesz személyesen is kérdezni a háttértörténetekről, hiszen a fesztiválra két filmrendező is ellátogat, hogy részt vegyen a programon és megossza gondolatait a közönséggel. A hétvége során pedig szakmai kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ahol genderszakértők segítségével ma is aktuális kérdések kerülnek terítékre. 

A filmeket eredeti nyelven (spanyolul vagy portugálul), magyar és angol felirattal vetítik. Az események több helyszínen (Bem Mozi, Ankert, House Bar) zajlanak majd. A részletes program elérhető a Déli Doku weblapján, valamint Facebook-oldalán.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok