Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

A Cirko negyed százada

2019-09-19 11:54 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

25 éve nyílt meg a Cirko-Gejzír. Filmrajongók baráti köre alapította, hogy fontos mondanivalójú és művészileg kiemelkedő műveket mutassanak be. Az is céljuk volt, hogy tovább építsék a hasonló ízlésű budapesti nézők közösségét. Az üzemeltető cég azóta is nonprofit alapítványként működik.



 

Az első vetítőterem a Lőrinc pap téren nyílt. Akkoriban még bogárhátú Volkswagennel szállították a filmtekercseket, és fénymásolóval készültek az ollóval felvágott mozijegyek. Azóta a mozi a Duna-partra költözött, ahol immár három teremben vetítenek minőségi művészfilmeket, művészi igényű vígjátékokat, dokumentumfilmeket és fesztiváldíjas alkotásokat. Az alapításkor célként kitűzött érzékenyítés, illetve a filmek bemutatásán keresztül az emberi jogokért való kiállás továbbra is fontos része a mozi profiljának, ahol a rendszeres filmbemutatók mellett fesztiválokat is rendeznek. Most születésnapjukat ünneplik fesztivállal: olyan fontos filmeket válogattak össze, amelyeket idehaza moziban még nem vetítettek. 



 

Látható lesz egyebek között a Cannes-i Fesztivál többszörösen díjnyertes fenegyerekének, a kanadai Xavier Dolannak egy korábbi filmje, az Anyu; a Monty Pythonból ismert Terry Gilliam évtizedeken át készülő alkotása, a Don Quijote gyilkosa; valamint Paolo Sorrentinótól A család barátja. Az Oscar-díjas Sebastián Lelio Gloria című művét, Jorgosz Lantimosz (a nagy sikerű A homár és A kedvenc rendezője) Kutyafog című filmjét, illetve Jacques Audiard Rozsda és csont című drámáját is vetítik majd. A fesztiválon kiemelt figyelmet szentelnek a tavaly cannes-i Arany Pálmát nyert és Oscar-díjra is jelölt japán rendező, Koreeda Hirokazu művészetének: az alkotótól négy filmet is megnézhetnek a szerzői filmek iránt érdeklődő mozirajongók. 


 

25 év nagy idő. Nemrégiben jelent meg egy friss adat a magyar cégek túlélési rátájáról. Eszerint öt évet csak a vállalkozások 72 százaléka, tízet pedig alig 48 százalékuk ér el. Ez a kis művészmozi 1994 óta szerez örömöt a budapestieknek. A kezdő filmes baráti kör mára nemzetközileg elismert és kihagyhatatlan filmterjesztővé vált. Ünnepeljünk hát mi is velük olyan filmekkel, amelyeket sehol másutt nem tudnánk megnézni. 

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok