Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

16. CineFest 09.13-21.

2019-09-13 09:30 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

James Bond is Miskolcra jön – kürtölték szét a hírt a fesztivál szervezői. Nocsak, kiszagolta a magyar kémelhárítás? Hát már Őfelsége titkosszolgálata se a régi? Nos, csupán arról van szó, hogy az idén ötven éves James Bond remekmű, az Őfelsége titkosszolgálatában gálavetítésére és a CineFest Életműdíjának átvételére érkezik Miskolca az ugyancsak kerek születésnapját ünneplő, éppen nyolcvan esztendős George Lazenby.


Az 1939-ben Ausztráliában született színész kétszer is nagyon meglepte a világot. Először ő volt, aki az ismeretlenségből előlépve, a hivatalos James Bond filmek világában váltotta a szerepben Sean Connery-t.  A második alkalom pedig az volt, amikor az Őfelsége titkosszolgálatában  1969-es premierje előtt közölte: hiába kapott összesen hét Bond-filmre szerződést, nem játssza el többet őfelsége titkosügynökét. A nemzetközi sztárlétet maga mögött hagyva ő inkább az európai filmművészetet választotta: 1971-ben leforgatta a Universal Soldier című művet (melyet egyben forgatókönyvíróként is jegyez), és ezt követte az 1972-ben bemutatott, ma már szintén klasszikus Ki látta őt meghalni. Egy évvel később Bruce Lee invitálására Hongkongba szerződött három filmre, ám közös munkájuk a harcművész váratlan halála miatt nem valósulhatott meg. Három filmet így is lefogatott Ázsia álomgyárában, majd szülőhazájában is dolgozott, míg végül a hetvenes évek végén Hollywoodba költözött. Nagyon kevés olyan filmcsillag van a világon, akit szakmai döntései, egyéni sorsa és kvázi az élete tesznek popkulturális ikonná. Erről a jelenségről, illetve arról, hogyan lett egy ausztrál autószerelőből a moziikon James Bond – sokak szerint leghitelesebb – megformálója, most a Cinefest közönsége is kérdezheti őt, miután jelen lesz az Őfelsége titkosszolgálatában digitálisan felújított 4K változatának vetítésén, és nyilvános mesterkurzust is tart a fesztiválon. 


A másik díszvendég és életműdíjas a világhírű Bille August, aki ugyancsak tart mesterkurzust. Az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas rendező 1998-as munkája, A nyomorultak lesz a fesztivál nyitófilmje. A Victor Hugo klasszikusa alapján készült nagyszabású történelmi drámát nálunk annak idején mozikban nem mutatták be, így a hazai közönség most láthatja először úgy a filmet, ahogy azt a dán alkotó megálmodta. Az 1948-as születésű filmes számára a nemzetközi elismeréseket a XIX. században játszódó, dániai svéd emigránsok történetét feldolgozó Hódító Pelle hozta meg. Ingmar Bergman első regényét, a Legjobb szándékokat is August vitte vászonra. Míg azonban a svéd rendezőlegenda sohasem nyerte el a világ legrangosabb fesztiváljának legfőbb kitüntetését, addig ez Bille Augustnak épp Bergman forgatókönyvével sikerült. Tehetségére Amerikában is felfigyeltek: George Lucas meghívására több epizódot is rendezett Az ifjú Indiana Jones kalandjaiból. 1993-ban hollywoodi sztárokkal (Meryl Streep, Winona Ryder, Glenn Close, Jeremy Irons, Antonio Banderas) forgatta a Kísértetház című filmjét. Bille August a mai napig aktív. Nemrégiben mutatták be Csendes szív című családi drámáját, amely az utóbbi évek legérdekesebb dán filmje, három generáció viszonyrendszerét mutatja be.




Vanessa Redgrave és Franco Nero pedig az Európai Mozi Nagykövete díjat veszi át személyesen a CineFesten. A két színész az 1967-es Camelot című filmben játszott először együtt, és azonnal egymásba szerettek. Nem sokkal később gyermekük is született, de a házasságkötéssel egészen 2006-ig vártak. Az Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas színésznő elnyerte a Cannes-i Fesztiválon a legjobb női alakítás díját, és a Brit Filmakadémia is kitüntette. Több évtizedes pályafutása során hatszor jelölték Oscar-díjra és olyan legendás rendezőkkel dolgozott együtt, mint a fentebb említett Bille August vagy Sidney Lumet, Richard Attenborough és Michelangelo Antonioni. A fesztivál résztvevői  a Julia (r.: Fred Zinnemann, 1977) című alkotást láthatják vele, amely végül meghozta számára az Oscar-díjat.

 

Franco Nero, az acélos tekintetű olasz színész számára a szakmai áttörést az 1966-os Django hozta meg: Sergio Corbucci italowesternje kultfilm lett, melynek több folytatása is készült, és olyan rendezőket inspirált, mint Quentin Tarantino. Emlékezetes szerepe a Még drágább az életed  főgonosza, ahol Bruce Willisszel játszott együtt. 2005-ben a Forever Blues című filmmel rendezőként is bemutatkozott. 2017-ben a John Wick-széria második felvonásában tűnt fel – hogy csak néhány szerepet említsünk több mint kétszáz alakítása közül. És persze ne feledkezzünk el a Honfoglalást és a Sacra Coronát, amelyekben Koltay Gábor felkérésére szerepelt.


 

A 16. CineFest erős és sokszínű válogatást ad a világ filmművészetéből. A Föld majd minden tájáról (Kolumbia, India, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország) összesen 16 versenyfilm érkezik Miskolcra.

 

A Tilda Swinton és lánya, Honor Swinton Byrne főszereplésével készült Szuvenír képekkel mesél a legerősebb érzelmeinkről. Johanna Hogg pszichológiai  drámája az egészséges fél nézőpontjából mutatja meg, hogy milyen nehéz együtt élni egy szenvedélybeteggel.

A világítótorony, Robert Eggers játékfilmje két nem túl bizalomgerjesztő fickó kapcsolatáról szól: a tapasztalt öreg (Willem Dafoe), és a korábban favágóként dolgozó újonc segédje (Robert Pattinson) most közösen szolgál, és vágyaik, félelmeik, meg a magány egyre nagyobb hatást gyakorol rájuk.

Brian Welsh Beats Lüktetés című alkotása a kilencvenes évek elektronikus zenei világába, a rave-partik kavalkádjába kalauzolja nézőt. Abba a korba, amikor a konformistább briteknek annyira elegük lett a fiatalok rendszeres „tuc-tucolásából”, hogy 1994-ben még a büntetőtörvénykönyvbe is beiktatták a monoton zene körüli gyülekezés „bűncselekményét”. De ez csak a kiindulópontja a filmnek, amely két skót kisvárosi fiatal valószínűtlen barátságáról szól.

Lebilincselő coming of age történet Mumbai szegénynegyedéből a Gully Boy. Zoya Akhtar elkészítette a Csillag születik indiai verzióját, amely bármelyik amerikai szuperprodukcióval felveszi a versenyt. Sok zenével és érzelemmel telített képsorokban követhetjük nyomon, hogyan lesz egy átlag egyetemistából közismert rapper.

Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítményről szól Alejandro Landes Monos című alkotása. Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban könnyűnek hitt küldetésük pokoljárásba fordul.

A nemzetközi produkciók mellett a CineFest nagyjátékfilm szekció egyetlen magyar versenyfilmje Tóth Barnabás alkotása. Az Akik maradtak egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

 

Derítsük ki együtt! Irány Miskolc, ahol a filmek mellett még sok más finomság vár ránk.



Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok