Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Látható és láthatatlan

2019-03-15 06:54 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A Faludi Ferenc Akadémia heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2019 tavaszi félévének programja egyaránt válogat a magyar klasszikusok és nemzetközi kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével.

A programok alcíme a „látható és a láthatatlan” jelzi, hogy a választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ látszólag vaskos és biztos tényei mellett egyáltalán felvethető-e, és ha igen, hogyan jelenik meg, hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, legmélyebb valósága, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.




A következő vetítés jövő szerdán lesz, amikor Ken Loach Szesztolvajok című filmje lesz látható. A főszereplő Robbie miután csodával határos módon közmunkával megúszta a börtönt, úgy dönt, hogy új életet kezd. Újdonsült apukaként ugyanis jobb életet szán kisfiának a sajátjánál. Ám amikor a közmunkaprogramban megismert barátaival ellátogat egy whiskey gyárba, az mindent felülír. Elhatározzák, hogy felkeresik a világ egyik legdrágább whiskeyjének lelőhelyét Skóciában, és egyszer s mindenkorra bebiztosítják a jövőjüket. Még ha nem is a legtörvényesebb úton... 


Képtalálat a következőre: „lukácsy györgy”


Az alkotás 2012-ben Arany Pálma jelölést kapott, és végül a Zsűri díját nyerte el Cannes-ban. A vetítés utáni beszélgetést Lukácsy György filmkritikus vezeti. Ő foglalta össze, mitől is lehet érdekes számunkra néhány fiatal skót közmunkás élete.


Nemcsak a remekül kidolgozott helyzetkomikumok miatt lebilincselő a történetük, hanem mert a korszakos angol rendező, Ken Loach (Kes; Barátom, Eric) remek humorral, de még több együttérzéssel közelíti meg a sorsukat. A társadalom peremére szorult fiataloknak mindannyiunkat érintő kérdéseket szegez az élet. Ha mindenki az ellenkezőjét mondja is, megadathat-e nekem a második esély? Felismerem-e a hivatásomat? A film eredeti címe – Angels’ Share – az angyalokra utal. Van-e védelmező angyalom az életemben? Én tudtam-e másnak őrangyala lenni? És végül egy mindenkit izgató kérdés: blöff-e a whiskeykóstolás művészete?


Képtalálat a következőre: „szesztolvajok”


A vetítéssorozat további filmjei:

Április 3. - Minnie és Moskowitz
Az „és” nagyon erős, viszonyt takar és persze kellenek hozzá nevek, arcok és ki tudja mi még. Talán épp Cassavetes?

Vendég: Dombrovszky Linda rendező, forgatókönyvíró

Április 17. - Szép álmokat!
Mindannyian árvák vagyunk, vagy azok leszünk. Olasz férfi a szarajevói pokolból tudósít, de saját halottait kellene elengednie – az örökkévalóságban nincs idő.

Vendég: Pintér Judit filmkritikus

Május 8. - Dal Marionnak
Úgy, ahogy a klasszikusok is éneklik: „Nem adom fel, míg életben találsz.”

Vendég: Mispál Attila rendező, forgatókönyvíró

Május 22. – Szindbád
Ami esszenciális, ahogy nézzük: kevesebb, vagy több önmagánál. Templom, evés, vonulás, nők, szép képek, és valami szent ok, ami miatt „az Élet élni akar”.

Vendég: Gelencsér Gábor filmesztéta

Június 5. - A sértés
Libanon bonyolult hely. Az ott élő emberek még inkább – mindannyian ítélünk és vannak háziasított előítéletink is. De ez itt most kevés lesz.

Vendég: Szekeres Csaba rendező, forgatókönyvíró, operatőr

Június 19. - Az ismeretlen lány
Rendelési idő után nem nyit ajtót a fiatal orvosnő, aztán megbánja. A jóléti társadalom teljes nyomora és egy lélek a test embertelenségeiben.

Vendég: Nagy Dénes rendező, vágó, író

Valamennyi előadás 18.45-kor kezdődik.

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 1200 Ft
Kedvezményes jegy 6.45 Faludi Filmklubbérlettel: 700 Ft
6.45 Faludi Filmklub Bérlet: 2100 Ft


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok