Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Highlights of Hungary

2019-02-10 04:57 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

A BP Underground: Hip Hop a második, Köbli Norbert forgatókönyvíró pedig a hatodik lett az idei versenyen. A Super Channel által alapított Hightlights of Hungary 2013 óta minden évben összegyűjti azokat a kreatív projekteket, amelyek az adott év példaértékű teljesítményeire irányítják a figyelmet. 

Turán Eszter és Koltay Anna dokumentumfilm-sorozatában a hazai zenei szubkultúrák történetének járnak utána. A széria második epizódja a második helyre juttatta a szerzőpárost. Csakúgy, mint az első, hardcore-punk műfajjal foglalkozó film, az új rész is sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a stílus születését és virágzását. A film olyan városi csomópontokat érint, mint a Filatorigát, a Maszk klub vagy a Kultiplex, felemlegetve olyan bulikat, mint a Fila Rap Jam, a Gimmeshot, illetve a Microfonpartyk vagy OSG-k. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit a rapperek, MC-k és DJ-k mellett a graffiti kultúrától a roma hip hop-on és a női előadókon át egészen a breakesekig. Egyebek között arra keresi a választ, hogy a főváros, mint központ hogyan alakította a szubkultúrát, és milyen átjárás volt a vidéki városok hip hop arcai és a budapesti közeg között. Mint egyfajta korlenyomat, visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor minden korábbi időnél jobban virágzott a streetkosárlabda, az utcán lógás, a Yo! MTV Raps tv-műsor és a másolt kazetta… Hogyan alakultak ki a műfajban erősen jelen lévő élet-halál szövetségek és mindemellett mi a szerepe a másik jellemző sajátosságnak, az örök versengésnek? A társadalmi nézőpont is fókuszba kerül: körüljárják, van-e meghatározó szociológiai háttere annak, hogy ki milyen szubkultúrát választott. Kik azok a ma is ismert arcok, akik központi figurák voltak, évtizedekkel később mit gondolnak a gyökereikről, és mit vittek magukkal útravalóul? Mit jelent a hip hop család tagjának lenni, vajon a zene szeretetén túl ez sokaknál életreszóló kötelék? Az afro-amerikai gyökerű műfajnak mi a sajátos magyar íze és mennyire feladata a társadalomkritika? Milyen ma az itthoni hip hop szubkultúra, van-e létjogosultsága, hangja és ereje a digitális világban? Hol van a határ az underground és a mainstream között, és mi a hip hop üzenete napjainknak?


A másik nyertes, Köbli Norbert jegyzi az utóbbi évek legnépszerűbb tévéfilmjeit, gondoljunk csak A berni követre, a Félvilágra vagy az Örök télre. Márciusban végre a mozit is beveszi egy történelmi drámával, akkor mutatják be az Apró meséket, melyben Kerekes Vica, Szabó Kimmel Tamás és Molnár Levente keveredik szerelmi háromszögbe. 

A mindenkori kurátori csapat 10 felkért szakemberből áll, akik a kreatív ipar különböző területeinek képviseletében jelölik az év számukra legizgalmasabb projektjeit. Idén a jelöltek között volt a Szomáliából Magyarországra menekült Kafia Mahdi, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjének főhőse, valamint Révész Bálint Nagyi projekt című filmje is, ami már önmagában is jelentős, hisz a kurátorok mindössze 55 szerethető ügyet vagy személyt jelölhettek a mezőnybe. A Highlights of Hungary egy független, érték alapú gyűjtés, amely azt mutatja, hogy bárkiből lehet “highlight”. Legyetek hatással, legyetek kreatívak, teremtsetek értéket! – sugallja az üzenetük.

Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok