Filmhome
Regisztráció
Nem:
Születési adatok:

Van facebook profilod?
Csatlakozz!

A Regisztrálok vagy a Regisztráció facebookkal gomb lenyomásával elolvastam és elfogadtam az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi tájékoztatót!

Animáció + anime = Anilogue

2018-11-26 01:20 | wildwolf | 0 | ()   (0) | 0 szavazat

Idén 300 rövidfilmet és 14 egész estést – köztük számos magyar alkotást – kínál a fesztivál, amelyet alapvetően az Urániában rendeznek, de olyan helyszínekkel is bővül a sor, mint a Három Holló, vagy a három Intézet, nevezetesen a Francia, a Lengyel és a Cervantes, ahol ingyenes vetítéseket is tartanak.


A nyitófilm a Kirikou figuráját megalkotó Michel Ocelot legújabb munkája, a Dilili Párizsban, amely a századfordulós francia művészvilág izgalmas karikatúráját rajzolja fel. Maga a Kirikou és a boszorkány, valamint a rendező egy másik korábbi filmje, az Esti mesék is látható lesz, sőt Ocelot személyesen nyitja meg a fesztivált, és közönségtalálkozón is részt vesz. 


A zárófilm pedig Mamoru Hosoda legújabb alkotása, a Mirai Lány a jövőből, melyben a négyéves Kun azért haragszik a világra, mivel kishúga születésével felfordult az élete. Ám egy reggel titkos, mesebeli világot talál a kertjükben, ahol találkozik azzal a kislánnyal, aki majd az anyukája lesz, meg az ő nagypapájával, és e varázslatos kalandban útitársául szegődik egy nagylány, akit történetesen pont úgy hívnak, mint az utált kistestvért


Az Anilogue fókuszában idén – az Adriai hullám vetítéssorozat keretében – Olaszország, Horvátország és Szlovénia áll. Ami leginkább érdekesnek tűnik, hogy animáció ide, cuki figurák oda, több egészestés versenyfilm is komoly politikai témát boncolgat. A Még egy nap élet az 1975 és 2002 közt zajló angolai polgárháború borzalmait tárja elénk, amely a becslések szerint félmillió halálos áldozatot követelt. A film lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukcióban jött létre, így a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió is részt vett az elkészítésében.


Denis Do Funan című munkája szintén 1975-ben, a Vörös Khmer forradalom idején játszódik. Miközben a saját túléléséért küzd, Chou, a fiatal kambodzsai anya a négyéves fiát keresi, akit a rezsim elvett tőle. Pol Pot nevéhez is milliónyi áldozat vére tapad.


Az összesen öt, egészestés animáció versenyében Kiss Melinda, a Metropolitan egyetem animációs tanszékének vezetője, Veljko Popovic horvát rendező és Piotr Kardas lengyel animációs kurátor dönti majd el, melyik film kapja a fődíjat. A rövidfilmek közül 30 van versenyben, köztük Bucsi Réka Solar Walk és Hegyi Olivér Take Me Please című alkotása. Itt az Ambrus Ferenc producer, Pedro Rivero spanyol és Drasko Ivezic horvát rendező alkotta zsűri dönt a 2000 eurós fődíjról, melyet idén első alkalommal a Cartoon Network ajánlott fel.


Legfrissebb hírek
Filmforgatás és kulisszajárás

2020-08-10 10:22 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Etyeki, de nem bor; Korda, de nem Gyuri; stúdió, de nem színpad – mi az?.

Tovább olvasom »
Vimeo On Demand csatornát indít az ADS

2020-04-19 10:11 | Wolf Géza | ()   (0) | 0 szavazat ;

Alternatív mozizás otthonról.

Tovább olvasom »
Kritikusok